2.11.2008

Arkimurkinaa

Nyt seuraa hyvin henkilökohtainen paljastus. Aion nimittäin esitellä mitä kokkaan ja syön. Siis jatkuvasti. Arkena ja sunnuntaina.

Saatte ihan kaiken, reseptitkin. Laskekaa niiden pohjalta ravintoarvot, jos haluatte, enhän minä sitä millään estä. Mutta tällä minä vain elän: sekalaisilla soijasuikalewokeilla ja kasvishernekeitolla.

Suikalewokki on suunnattu kaikille niille oravanpyörässä lenkkeileville, jotka järsivät roiskeläppien reunoja ja kurkottelevat kylmäaltaista muita mitä karmeimpia eineksiä, koska heillä ”ei ole aikaa laittaa ruokaa”. Tämä valmistuu viidessätoista minuutissa eikä kyllästymisvaaraakaan ole, koska muuntelumahdollisuukset ovat lähes rajattomat.

Hernesoppaohjeesta taas saatte kiittää säätä. Aina kun maa ja lahkeensuut täyttyvät kurasta tai loskasta, minun alkaa tehdä mieli keittoa. Vanha kunnon hernerokka lämmittää, varsinkin, jos lisää reilummin pippuria!

--

Suikalewokki
(kahdelle)

1 annospaketti maustamattomia (kevyt-)nuudeleita
vettä
ripaus suolaa

n. 2 kourallista soijasuikaleita
vettä
0,5 kasvisliemikuutiota
(1-2 valkosipulin kynttä)
1 pienehkö sipuli tai vastaava määrä kevätsipulin varsia
1 paprika tai puolikas kesäkurpitsa
liraus (n. 1 rkl) mitä hyvänsä ruoanlaittoon sopivaa öljyä (esim. rypsiöljyä)
makusi mukaisia itämaishenkisiä mausteita (esim. jotain masalaa, chiliä, currya, kanelia, soijakastiketta…)

1. Ota avaamaton annospakkaus nuudeleita ja murskaa sisältö käsin puristelemalla suupalan pituisiksi pätkiksi. (Tämä helpottaa paitsi nuudeleiden syömistä myös niiden sekoittamista muihin aineksiin.) Keitä pari minuuttia suolalla maustetussa vedessä.

2. Laita käsittelemättömät soijasuikaleet laakealle, korkeareunaiselle paistinpannulle (tai, jos sinulla on kyseenalainen onni omistaa asioita, wokkipannuun). Valuta niiden päälle sen verran vettä, että ne melkein jäävät pinnan alle. Lisää joukkoon puolikas kasvisliemikuutio ja halutessasi loraus soijakastiketta.

3. Keitä soijasuikaleita korkealla lämmöllä kunnes vesi haihtuu.

4. Sitä odotellessasi, kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Pese ja suikaloi muut päivän vihannekset.

5. Kun pannu on miltei kuiva, sysi kypsyneet soijasuikaleet sen peränurkkaan ja lorauta öljyä raivaamasi tilaan.

6. Tupsauttele öljyyn valitsemasi kuivat mausteet ja tiristä niitä hetki öljytilkassa. Tämä houkuttelee mausteiden maut esiin ja tekee niistä mukavan tahnan, joka tarttuu koko sörsseliin.

7. Tiputa hieman lämpöä ja lisää pilkkomasi sipulit ja kasvikset pannuun. Paistele muutama minuutti.

8. Valuta ja lisää nuudelit. Sekoita hyvin ja tarkista vielä maut. Jos jotain tuntuu puuttuvan, helppo pelastus on viskata päälle vähän soijakastiketta.

9. Paista vielä muutama minuutti ja kaada lasillinen maitoa seuraksi.


! Muunteluehdotuksia:
  • Kiireessä myös valmiit pakastewokkivihannekset käyvät tuoreiden sijasta.
  • Kokeile pilkkoa sekaan omena tai tölkillinen ananasrenkaita. Ananasmehuakin voi lorauttaa sekaan mausteiden tiristämisen jälkeen.
  • Mausteiden kanssa samaan öljylätäkköön voi laittaa myös kourallisen kuorittuja maapähkinöitä tai auringonkukansiemeniä.
  • Lisää pannulle nuudeleiden sijaan n. 2 dl ruokajogurttia tai kookosmaitoa ja hauduta – kastiketta riisille!


Hernesoppa
- Latvuston tapaan
(kattilallinen; riittää noin kuudelle hengelle tai viikonlopuksi kahdelle)

0,5 pss luomuherneitä
1,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
mustapippuria
0,5-2 sipulia (sipulien koon ja fiiliksen mukaan)
2-3 porkkanaa
n.1,5 dl soijarouhetta

1. Vaikein osuus on muistaa laittaa herneet likoamaan jo edellisenä iltana. Kun tästä on selvitty, loppu on oikeastaan hajamielistä maustamista ja hämmentelyä…

2. Kun herneet ovat turvonneet, ne kannattaa vielä huuhtaista ja valuttaa ennen kuin mittaa kattilaan varsinaiset keittovedet.

3. Laita kattila tulelle, heitä kasvisliemikuutio sekaan sulamaan ja siirry kasvisten kuorintaan ja pilkontaan. Itse hakkaan sekä sipulin että porkkanat melko hienoksi.

4. Lisää varovasti kattilaan pilkotut kasvikset sekä makusi mukaan mustapippuria. Huomioi, että vähäinen teelusikallinenkin tuntuu pitkän hauduttamisen jälkeen koko keitossa!

5. Kun keiton tekele enteilee kiehumista, tiputa levyn lämpö alimpaan tai toiseksi alimpaan pykälään. Laita sitten kansi päälle ja jätä hautumaan noin puoleksitoista – kahdeksi tunniksi.

6. Nyt voit vaikka harhautua sohvannurkkaan hyvän sarjakuva-albumin kanssa tai siivota tarmokkaana koko kirjahyllyn, kunhan välillä käyt kurkistamassa ja hämmentämässä.

7. Kun soppa alkaa näyttää syömäkelpoiselta, mittaa keittoon soijarouhe ja sekoita. Rouheen pitäisi pehmetä jo viidessä minuutissa, mutta se imee enemmän makua, jos sitä keittää pidempään. Pääasia, että herneiden kokonaiskeittoajaksi tulee noin kaksi tuntia, sillä ne ovat sitkeitä paskiaisia.

8. Kulho kauniiseen käteen ja aterialle! Jos jääkaappisi on opiskelijamaisen pieni eikä ruokaseuraa ole tiedossa, ei hätää: keitto säilyy kannen alla huoneen lämmössäkin päivän tai pari, siinä kun ei ole lihaa. :)

--

Tähän joukon jatkoksi voisi kai lisätä yhden tylsistä lempiherkuistani eli riisipuuron, mutta sitähän kaikki osaavat keittää muutenkin. Voin silti vinkata, että rasvattomaan maitoon sitä ei kannata keittää. Kokemuksesta tiedän, että tulee vain porua pohjaanpalaneista kokkareista, eikä makukaan ole samanmoinen kuin kevytmaitoon tehdyssä puurossa. Ja opiskelijaruokaa sekin - kattilallinen namia maksaa vain euron. ;)

Ensi kerralla jotain korkealentoisempaa. Nyt syödään!

Ei kommentteja: