3.3.2009

Burger me

Kyllä kasvissyöjän elämän täytyy olla kurjaa, sanotaan. Nehän syövät lähinnä heinää, papuja ja porkkanoita, sanotaan. Anteeksi vain, mutta ei pidä paikkaansa – me syömme myös hampurilaisia, omalla tavallamme!

Innostuin tekemään tofuburgereita jo edellisellä grillikaudella, kun kaapista löytyi ylimääräisiä hampparisämpylöitä, valmiiksi marinoitua tofua ja ananasrenkaita, mutta nyt talvella olen testaillut kotitekoisten kasvishampurilaisten mahdollisuuksia laajemminkin. Tässä siis pari kokeiluista siinnyttä reseptiä, jotain sekä tofun että kuivasoijan ystäville.


Latvuston tofusämpylät (6 kpl)

n. 1 pkt kiinteää tofua (au naturel)
4rkl soijakastiketta
(3 rkl ananas- tai appelsiinimehua)
2-4 tl chilijauhetta, cayennepippuria tai grillimaustetta
(1-2 murskattua valkosipulin kynttä)

1 sipuli
1 punainen paprika
salaatinlehtiä
grilli- ja kebab-kastiketta
6 pyöreää kokojyväsämpylää

1. Anna tofun marinoitua jääkaapissa kannellisessa rasiassa vähintään 8 tuntia. (Sekoita rasiassa soijakastike, mehu ja mausteet, ja lisää n. 0,5 cm siivuiksi viipaloitu tofu. Mausteita kannattaa laittaa pieneenkin määrään vähintään tämän verran, sillä tofu ei suinkaan ole hanakka imemään itseensä makuja. Hömpsyttele rasiaa silloin tällöin, jos muistat.)

2. Paista tofuviipaleet pannulla pienessä öljytilkassa molemmilta puolilta, kunnes pinnassa on kaunis väri. Paahda lopuksi myös renkaiksi pilkottu sipuli.

3. Halkaise ja lämmitä sämpylät mikroaaltouunissa, suikaloi paprikat ja kokoa herkut purilaisiksi. Kuhunkin sämpylään menee pari kolme tofuviipaletta sekä muita täytteitä maun mukaan.


Soijarouhe-ruishampurilaiset (6 kpl)

6-12 soijarouhepihviä (pihvien koosta riippuen 1 tai 2 kpl/sämpylä; suosittelen Ihanat tomaatit -blogin nopsaa uuniversiota)
6 ruispalaa tai reissumiestä
salaatinlehtiä
kirsikkatomaatteja viipaleina
emmental- tai cheddar-tyyppistä juustoa viipaleina
(jalapeñoviipaleita)
(texmex-)ketsuppia

Valmista pihvit, kokoa hampurilaiset makusi mukaan ja tyrkkää mikroon. Nauti suuren kaakaolasillisen kera.

Sopivat brunssiksi, tuhdiksi välipalaksi tai kevyeksi lounaaksi. ^.^

Ei kommentteja: