24.1.2015

Escher Wants Candy



Pucker (up for Heaven's sake
There's never been so much at stake)
Langat: Araucania Ranco Solid, harmaanvioletti, n. 50 g ja Colinette Jitterbug, Tropicana, n. 50 g
Puikot: 3,0 mm (ruusupuu)


Olen varmaan aiemminkin hehkuttanut, miten paljon nautin mosaiikkineuleen tekemisestä ja ulkonäöstä. Nopeasti väriä ja kontrastia. Pikseleitä ja joustavia labyrinttejä. Miksi kaikki parhaat asiat ovat niin aliarvostettuja? Niin kuin kirpeät karkit. Tai Edward Gorey. Tai tutkimus tutkimuksen takia.


Itselleni hyvin epätyypillisen värinen Jitterbug on peräisin taannoin tilaamastani puuhapussista, jossa siis tulee satunnainen määrä satunnaisia värejä. Vihdoin keksin kontekstin, jossa se ei näytä kamalalta. Pelkästään psykedelialta ja karkkirakeilta.


Olen suosinut sekä neuleissa että pukeutumisessa paljon mustaa ja harmaata viime aikoina, joten neulon nyt vastapainoksi kaikenlaisia piristäviä värioksennuksia... Tämä on kuulkaa vasta alkua.


Koska nälkä kasvaa syödessä, tässä vielä parit ihanan tahmaiset Aino Vilppaan lasileivokset, joita on parhaillaan näytillä Suomen käsityön museossa.

21.1.2015

Scarf Parade

Mikä onkaan suurempi aistinautinto kuin käsin neulottu, vasta pingotettu kaulahuivi?
Try three of 'em!


Saanko esitellä: viime vuoden joululahjahuiviperhe. Tai miten ikinä haluattekaan tämän väliaikaismuodosteen osat järjestellä. Mielestäni olin aika monipuolinen: on chevronia ja pitsiä, on raitoja ja liukuvärjäystä, on mohairia ja alpakkaa, on kotimaista lankaa ja kotimaista designia, on suorakaidetta ja sirppiä. Käyttäisin itse mitä vain näistä. Itse asiassa osa taisi alkaa omina huiveina, mutta sitten iski joulutauti. Vaikka yritin välttää.




(Rough) Terrain
Janna Kallion Ravelry-kauppa
Lanka: Schoppelwolle Crazy Zauberball, Flussbett, n. 100 g
Puikot: 3,25 mm

Muuan kanssaräveltäjä oli tehnyt tästä langasta tällä ohjeella vallan hurmaavan ympyrähuivin. Sen enempiä tekosyitä en uuden Zauberballin ostamiseen tarvinnutkaan. Kaikkihan sen tietävät, että väriä vaihtavat langat ovat hauskinta neulottavaa ja Crazy Zauberballin erottuvat, väripuolet kierteet melkein kaksinkertaistavat jännityksen. Hullumpi Taikapallo on myös rakenteltaan parempi - napakampi ja vähemmän pörröinen - kuin tavallinen Taikapallo.


Helpon, hetkessä ulkoa opeteltavan mallikertansa ansiosta neule sai kulkea mukanani roolipeli-illoissa koko pimeän syksyn ja venyi niin pitkäksi kuin lankaa riitti. Toistoja tuli siis hieman enemmän kuin ohjeessa ehdotetaan ja lopputulos saisi silti olla jopa hieman pidempi, ennemmin kuin lyhyempi. Suosittelisin myös puoli milliä paksumpia puikkoja.


Wisp (of Smoke) 
Lanka: Debbie Bliss Angel, hopea, 25g
Puikot: 5,0 mm


Yksi kolmesta taannoin heräteostamastani silkki-mohairkerästä näyttää siis nyt tältä. Kuvissa se ei ehkä ole häikäisevä, mutta huivin ihotuntuma on sanalla sanoen taivaallinen. Tämä on ensimmäinen silkki-mohairista neulomani projekti ja olin alusta loppuun aivan myyty: pilvenhattaroita, tipuja ja pikkupupuja! Joka kerran, kun kosken tähän lankaan, ajattelen, etten enää ikinä koske mihinkään vähäisempiin kuituihin. Olkoonkin, että pörröisyys takkuistaa neulekokemusta hieman. Kahden jäljelle jääneen kerän varalle onkin jo suuret suunnitelmat - kirjaimellisesti.
Wisp oli huippujoutuisa neulottava ja näyttää kaularöyhelöksi sidottuna verrattoman tyylikkäältä. Suorien sivujen pingottaminen on kylläkin aina ollut minulle pienoinen haaste. Taidan tarvita pingotuskaapelit...
Ohjeen ehdottamat napit jätin pois, koska ne kuulostivat liian painavilta. Huivihan on pelkkä huokaus.


Clockwork (or Evil Batman)
Stephen Westin Ravelry-kauppa
Langat: Louhittaren luola Väinämöinen, paprika, n. 75 g, Garnstudio DROPS Alpaca, musta, 35 g ja Garnstudio DROPS Baby Alpaca Silk, helmenharmaa, 40 g
Puikot: 4,0 mm


Olen ihaillut useita Stephen Westin huivimalleja jo pidemmän aikaa. Nyt, kun veli toivoi itselleen punaista joululahjahuivia, innostuin vihdoin toteuttamaan yhden. Aloitin lankajemmani punaisimmasta tarjokkaasta ja lisäsin lämpöä ja pehmeyttä alpakkavaraston hillityimmillä. Tavoitteena oli saada kontrastiväriin kevyt ombre-efekti. Garnstudion alpakkalangat kuuluvat kestosuosikkeihini, mutta tämä oli ensikosketukseni suosittuun Väinämöiseen. Se ei ole pehmein mahdollinen sukkalanka, mutta kylläkin laadukkaan oloinen: käsinvärjäys antaa jopa yksiväriselle langalle syvän, elävän ilmeen eikä tekstuuri vaikuta helposti kuluvalta tai nyppyyntyvältä.


Clockwork on todella uniikisti muotoiltu, mutta silti suorastaan naurettavan helppo neulottava. Haluan ehdottomasti neulaista tällaisen myös itselleni, kunhan sopiva lankayhdistelmä sattuu kohdalle.


En siis viettänyt joulua. Ihan totta en. Mitä nyt osallistuin sukkakalenteriin, ahkeroin lahjaneuleita ja kävin välipäivinä Tallinnassa katsomassa Pähkinänsärkijää. Huurre muuten pukee Tallinnaa erinomaisesti.



(Ja kyllä kävin Karnaluksissa. Niin paljon ihania lankoja ja ideoita - mutta ihmiselle on suotu vain kaksi kättä ja 24 tuntia vuorokauteen. Se on vääryys.)